Oletko vielä ehtinyt tutustua eUrheiluun eli eSportsiin pelikohteena? eSports on siis tietokonepelaamista ja vedonlyönnissä kohteina ovat yleensä joukkuepelit kuten CS:GO, PUBG, Dota 2 sekä League of Legends. Itse eSports lajeja on muitakin, mutta näiden pelien turnauksia on ollut eniten, joten myös niiden kohteita on eniten listoilla.
eSports voi olla mahdollisuutena joillain operaattoreille sekä myös suomalaiset nettikasinot ovat sellaisia jotka ovat jo alkaneet huomioida eSports lajin. Uusien asiakkaiden etuna voi olla vaikka riskitön muutaman euron veto, eikä lainkaan huono vaihtoehto kunnon kertoimien hakemiselle, nimitttäin eSports otteluissa tapahtuu enemmän yllätyksiä kuin monessa vanhemmassa ja tutummassa lajissa.
Suomalaiset ja eSports
Suomalaisittain tutuimmat eSports pelit ovat taktinen poliisit vs terroristit peli eli Counter Strike: Global Offensive eli lyhyesti CS:GO, missä joukkueet ottavat mittaa toisistaan ollen välillä poliisi ja seuraavana terroristi. Joukkueet pelaavat yleensä yhden ”kartan” oma valintaisesti ja mikäli peli on 1-1 pelataan vielä kolmas kartta. Pelissä tavoitteena on ampua vastustajan pelaajat tai terroristina asettaa pommi sen asetuspaikalle. Tätä peliä pelataan useissa liigoissa ja turnauksissa läpi vuoden, ja se on myös lähes joka päivä pelikohteena ja näin nuoren lajin parissa saadaan tasaisesti yllätysvoittajia kohtaamisissa. Viimeiseksi tällainen saatiin juuri menneenä viikonloppuna kun hyvin pelannut suomalaisvahvisteinen OG- joukkue kohtasi Europe Minoreiden karsinnassa toisen suomalaisvahvisteisen GODSENT joukkueen. Ottelu ajautui kolmanteen karttaan, jonka GODSENT voitti minimaalisella erolla ja koko ottelu kesti useamman tunnin – kiitos toisen kartan jatkopelien, joiden kautta OG pääsi vielä kolmanteen karttan. OG lähti siis suosikkina peliin ja yksi perussyy suosikin asemaan oli se, että CS:GO pelissä annetaan iso arvo sille, että joukkue on pelannut kauan yhteen – nyt kuitenkin tässä oli kyseessä kaksi joukkuetta, jotka eivät kumpikaan ole pelanneet kauaa yhdessä. Ottelun paras pelaaja oli muuten loppujen lopuksi GODSENT joukkueen suomalainen Jesse ”zehN” Linjala.
Dota 2 miljonäärit
Jos itse ajattelee saavansa muutaman euron voiton asettamalla omia panoksiaan eSports kohteisiin, niin suomalaiset ovat olleet todella onnistuneita eSports lajeissa tienaamisessa pelaajina ja meillä on itseasiassa useampi eSports miljonääri ja jokainen näistä pelaajista sai isoimmat pottinsa Dota 2 pelin MM-turnauksen voitosta – jopa kahdesta voitosta. Tätä peliä pelataan yli kymmenen miljoonan pelaajan voimin joka kuukausi ja peli on suosittu nimenomaan Aasiassa, kun vastaavasti CS:GO on suosittu USA:ssa ja Euroopassa.
Dota 2 on strategiapeli, jossa kaksi viiden pelaajan joukkuetta yrittää tuhota vastustajajoukkueen päärakennuksen ja samalla puolustaa omaa tukikohtaa.
Dota 2 pelissä on pelaajilla valittavissa 117 sankarihahmosta, ja näiden sankareiden hahmoilla on omat ominaisuutensa ja osa pelistä onkin valita joukkueeseen toisiaan tukevat hahmot ja tiimin pelaajien pelityyliin sopivat hahmot. Dotassa sankarit on jaettu viiteen positioon (1–5), joka kertoo, että missä järjestyksessä sankarien kehitys priorisoidaan. Yleisimmät jaottelut ovat carry [kantaja], support [auttaa tiimikavereita tilanteen mukaan], hard support [tukee niin ikään tiimiläisiä], offlaner [pelaa Radiantin ylälinjaa tai Diren alalinjaa yhdessä toisen supportin kanssa], midlaner [pelaa keskilinjaa yksin]. Pelin aikana joukkueet pyrkivät tappamaan vastustajajoukkueen sankareita ja tietokoneen ohjaamia pelihahmoja. Tapot palkitaan kehityspisteillä ja kullalla, joilla voi kehittää omaa sankaria vahvemmaksi ja ostaa sille esineitä. Sankareiden ollessa tarpeeksi vahvoja on aika hyökätä vastustajan tukikohtaan.
Dota 2 on huomattavasti hankalampi seurata kuin esimerkiksi PUBG tai CS:GO ja siksi ei ole Euroopassa saanut yhtä suurta fanijoukkoa, kuin mitä pelillä on Aasiassa.
Pelaamisen tulevaisuus
eSports toi tullessaan aivan uuden alueen vedonlyöntiin, missä siiihen asti oltiin pelattu varsin selkeistä urheilutapahtumista (ja vaaleista yms), mutta nyt alettiin pelaaminen tietokonepeleillä pelaamisesta. Lajin tulevaisuus onkin kiinni pitkälti siitä, miten pelien valmistajat pitäytyvät pelien kehityksessä pelin omissa ominaisuuksissa tekemättä liian suuria muutoksia, jotka aiheuttaisivat ammattilaisille liikaa ongelmia. Genreen on tullut myös uusia pelejä, niin mobiilipeleistä tutun Tencentin alle kuin tietokonepelien maailmaan ja koska pärjääminen eSports peleissä edellyttää nopeiden reflektien lisäksi myös nopeata tietokonetta ja nopeita yhteyksiä, ei aivan kuka tahansa voi nousta huipulle – sen sijaan kuka tahansa aikuinen suomalainen voi panostaa suomalaistenkin otteluille kansainvälisissä turnauksissa.
Pidetään Suomen lippua korkealla ja toivotaan ENCElle ja GODSENTille menestystä tulevissa turnauksissa, kuten myös muille koville suomalaisille kuten HAVU, KOVA ja Aleksi Virolaisen OG:lle.