Hyvien talvisäiden vuoksi Suomessa monet talviurheilulajit ovat suosittuja. Yleensä lunta riittää useamman kuukauden ja parhaimmillaan talvipäivää lämmittää taivaalla porottava aurinko. Maastohiihto on edelleen suosituin talviurheilulaji, kun taas jääkiekko vie voiton joukkuelajeissa, mutta mitä muita hauskoja lajeja voisi tänä talvena kokeilla?
Tässä TOP 10 talviurheilulajit 2022!
- Curling on saanut alkunsa Skotlannista ja sitä voisi verrata petankkiin, joka on Suomessaki tunnettu ja suosittu kesäaktiviteetti. Curlingissa on tarkoituksena liu’uttaa kivet lähemmäksi jäälle tehdyn kehän keskipistettä, kuin vastustajat. Pelissä käytetään myös harjaajia, jotka voivat harjauksen avulla nopeuttaa tai hidastaa kiven liukumista. Tätä peliä on helppo pelata jäällä ja se on erittäin hauskaa puuhaa esimerkiksi kaveriporukan kesken.
- Frisbeegolf on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta ja se mielletään edelleen kesälajina, mutta yhä useampi harrastaja jatkaa frisbeegolffaamista ympäri vuoden. Kun on tarpeeksi lämmintä päällä ja keli sopivan leuto, mikä olisikaan mukavampaa, kuin pakata kahvit termospulloon ja lähteä kavereiden kanssa metsään pelailemaan? Urheilu kesälajien parissa voi talvellakin olla aivan yhtä nautinnollista, kun vain varaat oikeanlaiset varusteet ja tarpeeksi lämmintä päälle.
- Pulkkailu mielletään enemmänkin hauskanpidoksi ja lasten leikiksi, mutta todellisuudessa se on erittäin raskas urheilumuoto. Mäkeä ylös juostessa kerta toisensa jälkeen ei varmasti pääse kylmä yllättämään ja tässä lajissa ei myöskään hauskuudesta ole puutetta!
- Maastopyöräily talvella voi olla todella mieleenpainuva kokemus, kun toistaan upeammat talvimaisemat vilisevät pyöräilyreittien varrella. Erilaiset pyöräseurat järjestävät esimerkiksi pyöräretkiä helpossa maastossa, jolloin kuka tahansa voi lähteä retkelle mukaan. Myös pyöriä voi lainata, jotta pääsee kokeilemaan viehättääkö pyöräilyharrastus talvella, ennen kuin panostaa omiin varusteisiin.
- Lumilautailu on edelleen yksi talven suosituimmista lajeista. Se tarjoaa haastetta hurjapäälle, mutta myös aloitteleva lumilautailija voi kokeilla lajia ihan tavallisessa mäessä. Nykyisin on saatavilla lumilautoja kiinnikkeillä, joihin sopivat tavalliset talvikengät. Voit siis kokeilla lautailua ja kehittää tasapainoasi vaikkapa pulkkamäessä, ennen kuin lähdet kokeilemaan kunnon varusteilla laskettelurinteeseen.
- Patikointi kauniita talvimaisemia ihaillessa on mieltä rauhoittava, mutta myös kropalle haastava urheilumuoto. Pakkaa makkarat mukaan paistoa varten ja suuntaa vaikkapa laavulle, josta löytyy tulentekovälineet valmiiksi. Patikoinnista voit nauttia koko perheen kanssa, kun lapset samalla leikkivät metsäpoluilla, tai käydä vaikkapa yksin tai ystävän kanssa sunnuntairetkellä aurinkoisella talvisäällä. Vinkkejä pukeutumiseen pakkasella löydät täältä.
- Retkiluistelu tarjoaa hieman patikoinnin kaltaista kokemusta mutta tasaisella alustalla. Retkiluistelua harrastetaan luonnon jäillä kauniissa maisemissa, ja sitäkin voi jälleen harrastaa koko perheen voimin. Tämä laji sopii vain sille tarkoitetuille reiteille turvallisuuden vuoksi, eikä lajia koskaan tule kokeilla yksin. Varaa aina mukaan asiaankuuluvia varusteita, kuten jäänaskalit, jääsauva ja köysi.
- Lumikenkäily kuluttaa energiaa 50 % enemmän, kuin normaali lumessa tarpominen. Laji sopii erityisesti aikuisille, jotka haluavat pitää kuntoa yllä ja nauttia samalla kauniista luonnosta talven keskellä. Kylmä ei tässä lajissa pääse yllättämään. Jos haluat liikettä myös ylävartalolle, ota mukaan sauvat, jotka toimivat myös apuna hankalassa maastossa lumikenkäillessä.
- Potkukelkkailusta tulee mieleen lapsuudenmuistot ja aikaisemmin potkukelkka olikin monessa kodissa ainoa kulkuväline talvella. Potkukelkalla saatettiin potkutella kauppaan, kylään tai terveysasemalle. Sen suosio on hiipunut myös liikuntaharrastuksena, mutta se on erinomainen laji kestävyyden ja lihaskunnon harjoittamiseen. Potkukelkan sarvet tulisi olla käyttäjälleen sopivalla korkuudella, jotta asento on hyvä, ja potkujalkaa tulee vaihtaa tasaisin väliajoin. Lisähaastetta lajiin saat ottamalla esimerkiksi lapsen mukaan kelkan kyytiin.
- Geokätköily on monille entuudestaan outo laji. Geokätköilyssä etsitään ja piilotetaan geokätköjä, joita sitten muut lajin harrastajat yrittävät luonnosta etsiä. Lisätietoa geokätköilyn aloittamiseen löydät täältä. Lajiin tarvittavan kätkökartan pääset myös lataamaan samaiselta nettisivulta. Geokätköilijöitä on Suomessa jo kymmeniä tuhansia ja laji kasvattaa suosiotaan jatkuvasti myös talvilajina. Se on myös erityisen jännittävä ja hauska harrastus koko perheelle.