Wisehockeyn kehittämä maailman ensimmäinen automaattinen jalkapalloanalytiikkajärjestelmä otettiin käyttöön 12.6. Hakan kotikentällä. Veikkausliigajoukkueiden pelaajat sekä ottelussa käytettävät jalkapallot varusteltiin pienikokoisilla Bluetooth-radiolähettimillä. Ottelun aikana tilastoitiin reaaliaikaisesti esimerkiksi laukaus-, syöttö- ja kamppailutilanteita. Automaattinen järjestelmä tietää, kuka hallitsee ottelua.
Perjantaina 12.6. Tehtaan kentällä pelattiin ensimmäinen jalkapallo-ottelu, jossa oli käytössä Wisehockeyn jalkapalloanalytiikkajärjestelmä. FC Hakan ja TPS:n kaikki pelaajat sekä pelissä käytettävät jalkapallot varusteltiin pienikokoisilla Bluetooth-radiolähettimillä. Reaaliaikaisia ja automatisoituja paikannusdataan perustuvia tilastoja ei ole jalkapallossa ennen nähty.
Maailman ensimmäistä paikannusdataan perustuvaa jalkapalloanalytiikkajärjestelmää testattiin toukokuussa samaisella kentällä. Tulokset vakuuttivat, joten reaaliaikainen analytiikka saatiin käyttöön heti harjoituskauden avausotteluun.
Tehtaan kentälle Valkeakoskelle asennettiin ottelua varten Quupan uudet siirrettävät lokaattorit, joiden avulla paikannusjärjestelmä voidaan pystyttää helposti ja nopeasti tilapäiseen tarpeeseen.
Järjestelmä tietää, kuka hallitsee ottelua
Ottelun aikana tilastoitiin reaaliajassa esimerkiksi pelaajakohtaisia syöttökarttoja ja kamppailutilanteita. Pelkästään yksittäisen pelaajan kohdalla puhutaan yli kahdestakymmenestä mitattavasta ominaisuudesta. Automaattinen järjestelmä tilastoi myös joukkueiden pallonhallintaa ennennäkemättömällä tavalla. Tilastoista voidaan tutkia joukkue- ja pelaajakohtaisesti pallonhallintamatkoja, -aikoja ja -nopeuksia.
Wisehockeyn myyntijohtaja Miska Kuusisto uskoo, että reaaliaikainen analytiikka on ammattilaisjalkapallon tulevaisuus: “Siitä on vasta muutama viikko, kun testasimme jalkapallojärjestelmää ensimmäisen kerran. Tulokset ylittivät kaikki odotukset. Olemme vakuuttuneita, että edistyneelle analytiikalle on tilausta ja teknologia valtaa kentät nopeasti. Automatisoitujen tilastojen lisäksi järjestelmämme tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös seuroille ja valmennukseen”.
Wisehockey-järjestelmä muuttaa monimutkaisenkin datan visuaaliseen muotoon välittömästi. Valmentaja voi seurata pelin aikana omalta tabletiltaan järjestelmän tuottamaa graafista statistiikkaa ja antaa pelaajille palautetta reaaliaikaiseen tietoon perustuen.
Valmentajien lisäksi myös pelaajilla on mahdollisuus tutkia ja seurata omaa kehitystään. Järjestelmän dataa ja videoita voidaan tarkastella jälkikäteen sekä joukkuetasolla että pelaajakohtaisesti niin pitkältä ajanjaksolta, kuin järjestelmä on ollut käytössä.
Jalkapallofanien viihdyttämiseen kannattaa panostaa
Järjestelmän API-rajapinnat mahdollistavat kokonaan uudenlaisia oheispalveluita, kuten reaaliaikaisia vedonlyöntipelejä ja kilpailuja. “Automaattinen ja toimintavarma analytiikka-alusta toimii peruskivenä, jonka päälle voidaan kehittää täysin uudenlaisia palveluita. Jääkiekon osalta on jo kansainvälistä näyttöä, kuinka järjestelmän avulla voidaan viihdyttää faneja esimerkiksi tuomalla uusia mahdollisuuksia tapahtumanaikaiseen vedonlyöntiin”, Kuusisto kertoo.
Järjestelmästä saatavaa visuaalista dataa voidaan hyödyntää fanien iloksi myös TV-lähetyksissä ja mobiilisovelluksissa. Kuusisto kertoo esimerkin: ”Wisehockey-järjestelmässä on integroitu kamerajärjestelmä, jonka avulla tuhansista pelin analysoiduista tapahtumista saadaan automaattiset videokoosteet reaaliajassa. TV-lähetyksiä voidaan elävöittää analytiikan lisäksi paikkadataan perustuvilla graafisilla elementeillä. Esimerkiksi maalitilanteessa on mahdollista korostaa tiettyjä pelaajia tai tapahtumia automaattisesti.”