Lacrosse, pelota, verkkopallo – esittelyssä suomalaisten vähiten tuntemat urheilulajit

Joskus kun selaat vedonlyöntisivustojen tarjontaa tai urheilu-uutisia, otsikoiden sekamelskasta voi hypätä esiin erikoisempia urheilulajeja, joista et ole välttämättä koskaan kuullutkaan. Ja niitä on yllättävän monta!

Erikoisempien lajien tietous kannattaa

Ahkerat penkkiurheilijat etsivät aina tietoa monista lajeista ja kasvattavat tällä tavoin urheilutuntemustaan. Erikoisempien lajien tietoutta voidaan myöhemmin käyttää muun muassa vedonlyönnissä. 

Harva vedonlyöjä nimittäin edes tietää, että näin pienistä lajeista voi lyödä vetoa ja käyttää siihen jopa erilaisia vedonlyöntibonuksia, kuten Bet365 bonus.Tämän artikkelin tarkoitus on kertoa lyhyesti muutamasta hyvin yleisestä, mutta suomalaisille tuntemattomaksi jääneestä urheilulajista. 

Lacrosse eli haavipallo

Lacrossea olet ehkä nähnyt joissain amerikkalaisissa elokuvissa. Kyseessä onkin hyvin vanha pohjoisamerikkalainen pallopeli, jonka perimä juontaa intiaaneihin asti. Tunnetuin ja kovatasoisin lajin sarja on nimeltään Major League Lacrosse. Lacrosse oli olympialajien joukossa vuosina 1904 ja 1908. 

Suomeen laji rantautui vasta 2000-luvulla. Siitä tehtiin myös koululiikuntaan sopiva, kevyempi intercrosse-versio. Lajia pelataan pääsääntöisesti ulkona, mutta Yhdysvalloissa sitä voidaan pelata myös suurissa halleissa, jolloin siitä voidaan käyttää nimeä boxlacrosse.

Nimensä lajille on antanut haavipäinen maila eli crosse. Ottelussa ovat vastakkain kaksi kymmenhenkistä joukkuetta, joista yksi on maalivahti, kolme puolustajaa, kolme keskikenttäpelaajaa ja kolme hyökkääjää. Pelin tavoite on onnistua lyömään mailalla kuminen pallo mahdollisimman monta kertaa vastapuolen maaliin. 

Pelota

Tämän baskien kansallislajin kuuluisin tuntomerkki on sen kovera ja käyrä lyöntihanska eli sesta. Pelota on yleistyvä näky kansainvälisillä urheiluareenoilla. Yhdysvalloissa siitä on kehitetty jopa täysin oma lajinsa nimeltä jai alai. Ottelua pelataan hieman squash-kentän näköisellä aavalla peliareenalla.

Sestalla, paljaalla kädellä tai hanskalla lyödään kumista palloa 12-14 metriä korkeaa seinää vasten vastustajan kanssa vuorotellen. Jos palloa ei saa lähetettyä takaisin, vastustaja saa pisteen. Etenkin jai alai on kovatasoinen versio, jossa pallon nopeuden on mitattu nousevan jopa 300 kilometriin tunnissa. Lajissa onkin tapahtunut useita kuolonuhreja.

Verkkopallo

Verkkopallo ei ole sama asia kuin haavipallo, vaikka niiden nimet voivatkin muistuttaa toisiaan. Verkkopallo on koripallon tapainen peli, jonka ainoana erona on melkeinpä se, että korin takana ei ole taustalevyä. Lisäksi palloa saa liikuttaa kentällä vain syöttämällä. 

Verkkopallossa jokaiselle seitsenhenkisen joukkueen pelaajalle on tarkka pelipaikka ja asema. Pelaajien roolit ovat koriinheittäjä, laitapuolustaja, laitahyökkääjä, koripuolustaja, keskushyökkääjä, korihyökkääjä ja korivahti. Pelaaja voi liikkua vain yhdessä pelikentän osassa pelin aikana ja maaliympyrän sisällä koreja voivat tehdä pelkästään korihyökkääjä ja koriinheittäjä.

Vesipallo

Jotta pallopelit menisivät vielä erikoisemmiksi, siirrytään seuraavaksi veteen ja vesipallon pariin. Siinä liikutaan altaassa, jossa on kummassakin päädyssä maalit. Tavoitteena on saada keltainen pallo vietyä käsin heittämällä vastustajan maaliin. Ottelussa on neljä erää, joista jokainen kestää kahdeksan minuuttia.

Kahdessa joukkueessa on yhteensä seitsemän pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Vaikka peliä pelataan vedessä, se on hyvin vaativa kontaktilaji, jossa taklataan sekä yhden ottelun aikana pelaaja voi uida jopa useita kilometrejä.